Verslag Open Dutch 2015

Afgelopen zondag was het eerste toernooi van dit jaar gepland, de Open Dutch 2015. Dit toernooi staat bekend om haar internationale tintje en maakte dit deze keer ook weer waar. Met 640 deelnemers uit maar liefst 17 landen waren landen zoals Italië net zoals vorig jaar sterk aanwezig. Er waren ook teams uit Engeland, Ierland, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, België en zelfs Finland.

Deze keer was ik net als René mee als coach voor Spirit Taekwon-do. Nikita had zich ingeschreven voor drie onderdelen. Hoogtesprong, Tuls en sparren. Samantha had zich voorbereid op het onderdeel Tuls.

Nikita begon met het onderdeel hoogtesprong. Omdat dit een nogal blessure gevoelig onderdeel is, wilde Nikita geen onnodige risico’s nemen. Helaas maakte ze daardoor haar sprong iets minder overtuigend en haalde ze het podium niet.

Bij de Tuls maakte Nikita haar debuut in de A-klasse. Ze liep de 6de tul voor het eerst op een toernooi en ondanks de zenuwen een stuk beter dan normaal in de les! Toch zaten hier en daar wat schoonheidsfoutjes en pakte haar Belgische tegenstander de winst. Daarna had ze de pech dat veel van haar poulegenoten waren vrijgeloot naar de volgende ronde en zij niet. Helaas!

Ondertussen was Samantha reeds opgeroepen om aan te treden. Bij de loting hadden we al gezien dat er veel Italianen in haar poule waren ingedeeld. Dit zorgde voor de nodige zenuwen. In de eerste ronde stond zij direct tegen een Italiaan. Door de zenuwen had Samantha hier en daar wat haperingen en maakte ze wat mis-stapjes. Toch wist ze tegen de verwachtingen in de scheidsrechters te overtuigen van een winst.

De tweede ronde kwam ze een oude bekende tegen. Hier stapte Samantha toch iets meer ontspannen in. En dat was te zien. Haar tul was veel rustiger en ze liet een goede krachtmeting zien. Deze partij won ze overtuigend. In de derde ronde trof ze weer een Italiaanse. Deze keer met wat minder zenuwen. Toch maakte Samantha nét op het verkeerde moment een verkeerde beweging, direct in het zicht van de scheidsrechters. Ondanks dat beide dames veel kracht hadden laten zien, won de Italiaanse deze partij. Dit betekende dat Samantha moest gaan strijden om het brons.

In deze ronde stond ze tegenover een deelneemster uit Finland. Uit eerdere rondes hadden we gezien dat dit een lastige competitie zou worden. Samantha liet zich echter niet kennen en won deze partij overtuigend door veel meer kracht te tonen. Een welverdiende derde plaats.

Als laatste was Nikita haar eerste A-klasse sparringspartij. Tsjonge jonge wat was zij zenuwachtig. Gelukkig had zij René achter haar hoede, die haar goed wist op te peppen. In haar eerste partij moest ze tegen een Noorse. Noorwegen staat bekend als sterk Taekwon-do land, dus dat bevorderde haar zenuwen niet. Ze stapte echter het veld op, alsof ze niets te verliezen had. Ze liet de Noorse alle hoeken zien en ontpopte zich als ware strijdmacht. Iedereen was erg onder de indruk van haar optreden.

De partij daarna moest zij tegen een Ierse. Deze was iets vlotter met haar benen en maakte het Nikita behoorlijk moeilijk. Toch wist ze dit te doorbreken en ze maakte haar combinaties af, met hier en daar een zijwaartse trap naar het hoofd! Deze partij was binnen.

In de derde partij ontmoette Nikita een bekende. Dit zorgde toch weer voor wat zenuwen en Nikita kreeg haar spelletje niet te pakken. Dit was in het voordeel van haar tegenstander, die uiteindelijk de winst pakte.

Nu moest Nikita nog één keer sparren voor de derde plaats. Ze was al zo ver gekomen, opgeven was geen optie. Vol overtuiging stapte ze de partij in, en ze overdonderde haar tegenstander. Deze wist hier geen antwoord op en haar coach besloot zelfs om de handdoek in de ring te gooien. Het brons was dus binnen voor Nikita.

Helaas had het toernooi dit jaar wél een donkere schaduw over zich heen. Bij alle onderdelen werden punten namelijk registreert met een elektronisch systeem uit Duitsland. Veel scheidsrechters die ik had gesproken waren niet te spreken over het systeem. Het viel steeds uit, er vonden veel storingen plaats en zorgde uiteindelijk dat het hele toernooi meer dan 2 uur uitloop had. Met name de jeugd ondervond hier veel problemen mee. Zij waren reeds om 08:00 uur aanwezig, maar stonden pas rond 17:00 uur op de mat, terwijl een heleboel senioren al om 12:00 hadden gespard.

We hopen dat dit volgend jaar anders wordt georganiseerd. Al met al had dit toernooi een hoog niveau, wat weer veel goed maakte. Iedereen gefeliciteerd met de behaalde prijzen en Hidayet bedankt voor het scheidsen!

Taekwon,

Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *