Bij het onderdeel sparring is het de bedoeling om binnen een vastgestelde tijd meer punten te scoren dan de tegenstander. Men scoort door technieken uit te voeren op geldige raakvlakken, met voldoende kracht en controle. ITF Taekwon-do is semi-contact, wat inhoudt dat er niet vol doorgeslagen of getrapt mag worden.

Wedstrijden

Gebruikelijk is het doorgaand systeem, hoewel in Nederland voor beginners meestal een punt-stop systeem gehanteerd wordt. Deelnemers t/m blauwe slip (5e gup) kunnen meedoen met het punt-stop systeem. Hierbij wordt de wedstrijd iedere keer stilgelegd door de scheidsrechter wanneer deze een waarschuwing uitdeelt of punten toekent. Een punt wordt alleen toegekend als de hoekscheidsrechters een meerderheid van 2 hebben over de te geven punt.

Bij het doorgaand systeem worden de punten per scheidsrechter bijgehouden op klikkers. De mat-scheidsrechter zet de wedstrijd alleen stil voor het uitdelen van waarschuwingen en minpunten of bij blessures. Aan het eind van de wedstrijd, houden de hoekscheidsrechters op sein van de mat-scheidsrechter de klikker met blauwe of rode lintje omhoog, afhankelijk van wie van de twee de hoogste aantal punten heeft. Wie een meerderheid heeft, is de winnaar.

Puntentelling

Helaas is ITF na het overlijden van generaal Choi opgesplitst in drie bonden, waaruit ook weer splinterorganisaties zijn ontstaan. De drie bonden hebben ieder een eigen wedstrijdreglement, waarbij een verschil in puntentelling wordt gehanteerd:
> Grandmaster Choi Jung Hwa
> Master Ri Yong Son
> Grandmaster Paul Weiler